Vragen? Neem contact met ons op! Inmiddels is er weer voldoende voorraad aan warmtepompen. Zowel voor 1 fase als 3 fase warmtepompen
Kiezen van een boiler
Omdat een warmtepomp niet snel genoeg warmte kan leveren voor bijvoorbeeld douche water, heb je een buffer nodig in de vorm van een warmwater boiler. De warmtepomp verwarmt dan de boiler en de boiler levert het warme water. Voor de keuze van de boiler zijn de volgende punten van belang:
- Opstelplaats / grootte
- Type boiler
- Materiaal
- Toebehoren
Opstelplaats
Een boiler kan al gauw veel ruimte in beslag nemen. Daarom is het belangrijk goed te bedenken op welke plek je de boiler wilt plaatsen. De meest praktische plaats is meestal de locatie waar de cv ketel geplaatst is. Dit betekent wel dat de cv installatie eerst uit bedrijf moet worden genomen voordat de boiler geplaatst wordt. De meest gebruikelijke grootte voor een boiler is meestal 200 of 300 liter. Als er voor een grotere boiler gekozen wordt, kan de boiler temperatuur lager ingesteld worden waardoor de warmtepomp efficiënter de boiler kan verwarmen en er minder verlies naar de omgeving is. Het daadwerkelijk benodigd volume is heel sterk afhankelijk van het aantal personen en het type douche dat gebruikt wordt. Als er een waterbesparende douchekop aanwezig is, kan een 200 liter boiler zo’n 40 minuten warm water leveren. Bij een grote regendouche is dit maar 10 -15 minuten. Als je precies wilt weten hoeveel water je douche per minuut gebruikt, kun je dit testen door de douche aan te zetten en de stand van de watermeter gedurende één of meerdere minuten te registreren. Hetzelfde geldt voor het vullen van een bad.

Type boiler
Omdat een warmtepomp efficiënter werkt bij een lagere temperatuur, is het belangrijk om de ingestelde temperatuur van het warme water niet hoger dan noodzakelijk te maken. Bij een lagere temperatuur heeft de spiraal in een standaard boiler een lager vermogen. Daarom zijn er boilers verkrijgbaar met een extra grote spiraal die beter geschikt zijn in combinatie met warmtepompen. Het is altijd aan te raden om zo’n type boiler te nemen om een zo effectief mogelijke verwarming van de boiler te krijgen.
Materiaal
Een ander belangrijk punt is het materiaal waar de boiler van gemaakt is. Hier heb je in de praktijk de keuze uit de staal geëmailleerd, RVS en koper. De keuze voor een bepaald materiaal is van grote invloed op de prijs waardoor je grote prijsverschillen kunt tegenkomen bij verschillende boilers met dezelfde inhoud. De stalen boiler is de goedkoopste van de drie. Deze is voorzien van een emaille laag aan de binnenkant van de boiler. Om te voorkomen dat de boiler gaat roesten, is deze voorzien van een magnesium anode die elke paar jaar vervangen moet worden. Hierbij moet de boiler leeg gemaakt worden. Bij sommige fabrikanten kun je deze magnesium anode vervangen door een titanium anode die onderhoudsvrij is. Ten opzichte van een RVS en koperen boiler is een stalen boiler een stukje zwaarder en in theorie iets kwestbaarder vanwege de breekbare emaille laag. Bij een RVS boiler is geen anode nodig waardoor er in principe geen onderhoud nodig is maar deze is wel duurder dan een stalen boiler. Dit geldt ook voor een koperen boiler, maar deze zijn nog een stukje duurder dan RVS boilers.
Toebehoren
Bij de boiler zijn een aantal toebehoren nodig. Zo moet er bijvoorbeeld een dompelbuisje in de boiler geschroefd worden. In dit buisje wordt de temperatuursensor geplaatst zodat de warmtepomp weet wanneer de boiler verwarmd moet worden. Daarnaast moet er altijd een inlaatcombinatie geplaatst worden. Hier zit een terugslagklep en drukventiel in. Omdat het water uitzet bij het verwarmen van de boiler, moet dit water ergens afgevoerd worden om te voorkomen dat de druk in de boiler te hoog wordt. De inlaatcombinatie wordt aangesloten op de afvoer. Bij het nieuw plaatsen van een boiler is het ook aan te raden om de eventueel aanwezige inlaatcombinatie te vernieuwen.
Optioneel kan er ook gekozen worden om een elektrisch verwarmingselement in de boiler te schroeven als backup van de warmtepomp. Deze werkt veel minder efficiënt dan de warmtepomp, maar kan gebruikt worden als de warmtepomp niet beschikbaar is of als de cv installatie in onderhoud is.