Isoleren

Is het noodzakelijk om je woning te isoleren voordat je een warmtepomp kunt installeren? Het antwoord is nee, elk gebouw kun je elektrisch verwarmen, ook met een warmtepomp. Omdat een warmtepomp bij een hogere cv temperatuur een lager rendement heeft, is het meestal wel aan te bevelen om de woning te isoleren omdat je anders een hogere energierekening zou kunnen krijgen ten opzichte van het stoken met gas. Ook als je niet overstapt op een warmtepomp, is isoleren altijd aan te raden omdat de terugverdientijd vaak interessant is. 

Vloerisolatie

Het isoleren van de vloer van een benedenverdieping kost voor een gemiddelde woning rond de €1.600,- en levert een besparing op van zo’n €200,- per jaar. De investering is daarmee in de meeste gevallen binnen een jaar of 8 terug te verdienen. Het voordeel van het isoleren van de vloer is dat de radiatoren minder vermogen hoeven te leveren en daardoor op een lagere temperatuur gebruikt kunnen worden.

Er zijn verschillende manieren waarop de vloer geïsoleerd kan worden. De meest gebruikelijke manier is het plaatsen van isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer. Dit is alleen mogelijk als de kruipruimte voldoende diep is en er niet teveel water aanwezig is. Als het isoleren van de vloer aan de onderkant niet mogelijk is, kan ook gekozen worden voor bodemisolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Dit geeft een lagere besparing dan het isoleren van de vloer, maar is ook goedkoper om te plaatsen waardoor de investeringskosten lager zijn.

Spouwmuurisolatie
Het isoleren van een spouwmuur is mogelijk als de spouw voldoende breed is. Bij woningen vanaf eind jaren ’70 / begin jaren ’80 is al spouwmuurisolatie bij de bouw toegepast. Deze is wel minder effectief dan de isolatie bij moderne nieuwbouwwoningen. In het verleden is ook veel gebruik gemaakt van systeembouw met prefab betonplaten. De spouw in deze platen is praktisch gezien niet goed te isoleren. In dat geval kan het beste gebruik worden gemaakt van isolatieplaten aan de buitenkant van de gevel die worden afgedekt met gevelbekleding. Kijk voor uitgebreide informatie bijvoorbeeld op de website van Milieucentraal.
Isolerend glas
Het vervangen van enkel glas door dubbel glas levert een aanzienlijke besparing op, zeker als HR++ glas geplaatst wordt. In de meeste gevallen zijn de kosten voor het plaatsen van het glas ook hoog omdat de kozijnen mee vervangen moeten worden. Het vervangen van dubbelglas door HR++ glas levert ook een kleine besparing op, maar hierbij wegen de kosten niet op tegen de energiebesparing. Tegenwoordig is er ook driedubbel glas verkrijgbaar met een nog hogere isolatiewaarde. Bij monumentale panden waarbij enkel glas niet mag worden vervangen door dubbel glas, is het mogelijk om het enkel glas te bekleden met een transparante isolerende folie zoals 3M raamfolie. Het plaatsen van dergelijke folie moet door een professional gedaan worden om te voorkomen dat er lucht onder de folie blijft zitten. De kosten voor het aanbrengen van deze folie ligt in de buurt van het vervangen van enkel glas door HR++ glas. Als het mogelijk is om de ramen te vervangen, is dat uiteindelijk een betere optie. Er zijn ook goedkope raamfolies te verkrijgen die je zelf kunt aanbrengen. Deze hebben over het algemeen een beperkte levensduur maar zorgen ook voor extra isolatie.
Dakisolatie
Het na-isoleren van een dak wordt bij een schuin dak meestal aan de binnenzijde gedaan omdat dit minder ingrijpend is dan het isoleren aan de buitenkant. Als de dakpannen het einde van de levensduur bereikt hebben, kun je overwegen om het dak vanaf de buitenkant te isoleren. Een plat dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd omdat bij het isoleren aan de binnenkant condensvorming kan ontstaan. Voor uitgebreide informatie kun je bijvoorbeel kijken op de website van Milieucentraal.