Kabels en leidingen

Wanneer je de plaats voor de warmtepomp en boiler in gedachte hebt, kun je gaan kijken hoe je de kabels en leidingen kunt gaan trekken. Maak hiervoor een plan en kijk goed of het praktisch haalbaar is om de kabels en leidingen via de bedachte route te installeren. Bestaande cv leidingen zijn meestal van staal en soms van koper. Stalen cv leidingen kunnen onderverdeeld worden in dikwandige en dunwandige leidingen. De maat van de leiding bepaalt het vermogen dat door de leiding getransporteerd kan worden. Bij moderne woningen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van kunststof meerlagenbuis. 

 

Dunwandige leidingen

In woningen vanaf de jaren ’80 zijn meestal dunwandige cv leidingen aanwezig. Deze worden met behulp van knelkoppelingen verbonden. Onderstaand zijn de standaard maten voor dunwandige buizen samengevat en het daarbij behorende vermogen uitgaande van een standaard doorstroomsnelheid. 

 12 mm – 4 kW
 15 mm – 6 kW
 22 mm – 13 kW
 28 mm – 22 kW
 35 mm – 35 kW

Dikwandige leidingen

In oudere woningen zijn dikwandige cv leidingen het meest gebruikelijk. Deze worden meestal met draadfittingen met elkaar verbonden. De maten voor dikwandige leidingen worden niet in mm maar in “duims” aangegeven. Een duims maat is niet hetzelfde als een inch ook al wordt de maat met twee quotes (”) aangegeven. Onderstaand zijn de meest voorkomende maten en bijbehorende vermogens samengevat.

 3/8” – 4 kW (vergelijkbaar met 12 mm dunwandig)
 1/2” – 6 kW (vergelijkbaar met 15 mm dunwandig)
 3/4” – 13 kW (vergelijkbaar met 22 mm dunwandig)
 1” – 22 kW (vergelijkbaar met 28 mm dunwandig)
 1 1/4” – 35 kW (vergelijkbaar met 35 mm dunwandig)

 

Meerlagenbuis

De meest moderne en praktische manier om cv leidingen aan te leggen, is door gebruik te maken van meerlagenbuis. Deze buizen zijn eenvoudiger te installeren en kunnen vanwege een lagere interne weerstand bij een kleinere diameter hetzelfde vermogen transporteren. De buizen worden gekoppeld met perskoppelingen. Meerlagenbuis is verkrijgbaar in de volgende standaardmaten:

 14 mm – 4 kW (vergelijkbaar met 12 mm dunwandig)
 16 mm – 6 kW (vergelijkbaar met 15 mm dunwandig)
 20 mm – 13 kW (vergelijkbaar met 22 mm dunwandig)
 25 mm – 22 kW (vergelijkbaar met 28 mm dunwandig)
 32 mm – 35 kW (vergelijkbaar met 35 mm dunwandig)

Voor het aansluiten van een warmtepomp op de cv installatie is qua vermogen een 20 mm buis aan te raden. Deze heeft voldoende vermogen voor een enkele warmtepomp. Bij het plaatsen van meerdere warmtepompen in een cascadeopstelling, moet een grotere diameter gebruikt worden. Meerlagenbuis is verkrijgbaar met en zonder isolatiemateriaal. Voor de koppeling van de warmtepomp op de bestaande installatie is het aan te raden om geïsoleerde buis te gebruiken.

Een meerlagenbuis wordt op maat gemaakt met een speciale buiskniptang en kan eenvoudig gebogen worden door gebruik te maken van een buigveer.

 

Koppelingen

Het koppelen van meerdere stukken meerlagenbuis wordt gedaan met een perskoppeling. Voor het maken van een perskoppeling is een ontbramer nodig om de uiteinden van de meerlagenbuis af te ronden en een perstang om de koppeling te persen. 

De bestaande cv ketel is meestal aangesloten met een 22 of 28 mm buis. Om de meerlagenbuis aan te sluiten op de bestaande leidingen wordt gebruik gemaakt van een verloopkoppeling.

Elektrakabels

Het elektrisch aansluiten van de warmtepomp wordt gedaan met installatiekabel. Deze kabel wordt aangeduid met XMvK of YMvK. Beide kabels zijn vrijwel identiek, met het verschil dat de YMvK kabel een iets dikkere isolatie heeft. Als de kabel in de grond wordt geïnstalleerd, moet een kabel met aardscherm gebruikt worden. Dit type kabel wordt aangeduid met YMvKas. Voor een 1-fase warmtepomp kan een 3-aderige kabel gebruikt worden. Voor een 3-fase warmtepomp moet een 5-aderige kabel gebruikt worden. Volg voor het installeren van elektrakabel altijd de voorschriften zoals omschreven in de NEN 1010. 

Voor het in huis aansluiten van de elektrische hulpverwarming kan ook gebruik worden gemaakt van installatiekabel. Daarnaast kun je ook kiezen voor het gebruik van installatiedraad (VD draad). Deze moet uiteraard wel in een installatiebuis geplaatst worden.

Communicatiekabels

Er zijn verschillende communicatiekabels nodig om de warmtepomp, besturingsmodule en thermostaat aan te sluiten. Bij het gebruik van de Vaillant Arotherm Plus wordt gebruik gemaakt van het Ebus protocol. Dit is een 2-draads verbinding. Voor de verbinding tussen de thermostaat en de besturingsmodule kan meestal de bestaande thermostaatkabel gebruikt worden.

De buitensensor die nodig is om de stooklijn van de warmtepomp te bepalen, maakt gebruik van een 3-draads verbinding.