Meterkast

Als je overstapt op een all-electric huis, zal de groepenkast uitgebreid moeten worden. Daarnaast kan het verstandig zijn om de aansluiting aan te passen naar een 3-fase aansluiting. De meeste huishoudens hebben een 1-fase aansluiting met een 35 A hoofdzekering of 3-fase aansluiting met 25 A hoofdzekering. Bij de 1-fase aansluiting kan er maximaal 1x35x230 = 8050 W gebruikt worden. Bij een 3-fase aansluiting is dit 3x25x230 = 17250 W. De kosten voor beide aansluitingen zijn identiek. Als er gebruik gemaakt wordt van een elektrische kookplaat, warmtepomp en er nog andere apparaten in huis gebruikt worden, kan de aansluiting overbelast worden waarbij de hoofdzekering zal doorbranden. Het vervangen van de hoofdzekering mag alleen door de netbeheerder gedaan worden en brengt kosten met zich mee. Sommige modernere aansluitingen hebben een automaat als hoofdzekering, deze kun je zelf weer herstellen. De beste optie blijft wel om een 3-fase aansluiting te nemen als je overstapt op een volledig elektrisch huis.

De netbeheerder rekent meestal eenmalig enkele honderden euro’s voor het ombouwen naar een 3-fase aansluiting. Daarnaast zijn er kosten voor het uitbreiden van de groepenkast. Als je een redelijk gedateerde groepenkast hebt, kun je overwegen om deze in zijn geheel te vervangen. Kies niet voor een te krappe indeling van de groepenkast. Als er ruimte in de meterkast is, is het verstandig om een ruime opstelling van de groepenkast te nemen. 

Hoewel de compressor van de warmtepomp met een inverter wordt aangestuurd, wordt aanbevolen om een automaat met een C karakteristiek te nemen. Deze kan een hogere inschakelstroom verdragen. Je kunt overwegen om de groep van de warmtepomp op een aparte aardlekautomaat aan te sluiten zodat de warmtepomp niet wordt uitgeschakeld bij een aardfout in een andere groep. Maak alleen zelf wijzigingen aan de meterkast als je bekend bent met de NEN1010 en elektriciteit in het algemeen.