Risico inventarisatie

Voordat je aan de werkzaamheden begint is het verstandig om stil te staan bij de risico’s van het ontwerp en de uitvoering. Als je ergens niet zeker over bent, twijfel dan niet om een expert in te schakelen. Je kunt er altijd voor kiezen om bepaalde werkzaamheden aan een vakman uit te besteden. Als je bijvoorbeeld geen verstand hebt van elektriciteit, kun je de meterkast het beste door een installateur laten aanpassen.

Risico's ontwerp

Voordat je met de uitvoering begint, is het belangrijk om nog een keer bij het ontwerp stil te staan. Onderstaand zijn een aantal ontwerp risico’s samengevat. Twijfel je of je de juiste keuzes gemaakt hebt, vraag dan om advies om meer zekerheid te krijgen.

  • Formaat buffervat. Als deze te klein gekozen is, kan de ontdooicyclus niet goed werken of heb je last van tikkende leidingen vanwege hoge temperatuurschommelingen in de cv installatie.
  • Vermogen warmtepomp. Bij een te laag vermogen zal de warmtepomp de woning bij koude buitentemperaturen niet op temperatuur kunnen houden. Dit kan een ontwerpkeuze zijn, maar dan moet er wel een alternatief beschikbaar zijn in de vorm van elektrische bijverwarming.
  • Geluidsproductie.  Als de warmtepomp dicht bij de perceelgrens komt te staan, is het aan te raden om een iets overgedimensioneerde warmtepomp te nemen zodat deze nooit op vol vermogen hoeft te draaien.
  • Elektriciteitsaansluiting. Bij een te kleine hoofdzekering of een verkeerde verdeling van de groepen over de verschillende fasen, kan deze doorbranden waardoor de hele woning zonder elektriciteit komt te zitten.
  • Vorstbeveiliging. Omdat de cv leidingen buiten op de warmtepomp zijn aangesloten, zouden deze in theorie kunnen bevriezen ook al zijn de leidingen geïsoleerd. De warmtepomp zal daarom de pomp inschakelen bij lage temperaturen om te voorkomen dat er vorstschade ontstaat. Mocht de warmtepomp spanningsloos raken, dan werkt dit niet meer en kan er schade aan de warmtepomp ontstaan. De kans dat er een langdurige stroomstoring vanuit het net voorkomt is heel erg klein en deze zou dan tijdens een vorstperiode moeten optreden. Als je toch geen risico wilt lopen, dan kun je het cv circuit van de warmtepomp gescheiden maken van de cv leidingen van de woning en de warmtepomp leidingen voorzien van een glycol mengsel. Je kunt er ook voor kiezen om de groep van de warmtepomp op een eigen aardlekautomaat aan te sluiten in plaats van een gezamenlijke aardlekschakelaar met meerdere groepen, zodat een aardfout in een andere groep op dezelfde aardlekschakelaar niet leidt tot het uitschakelen van de warmtepomp.
  • Blikseminslag. Hoewel de kans op een blikseminslag laag is, is het ook mogelijk dat er een overspanning vanuit het net optreedt vanwege een inslag in de buurt of fout in het net. Bij een all-electric huis is het de overweging waard om een overspanningsbeveiliging in de meterkast of dicht bij het apparaat te plaatsen om zo de warmtepomp, omvormers van zonnepanelen, kookplaat en andere apparaten te beveiligen.
  • Lekkend koudemiddel. Omdat de warmtepomp een brandbaar koudemiddel bevat, moet het ontwerp zo gemaakt zijn dat in het geval van lekkage van het koudemiddel geen explosiegevaar optreedt.
  • Trillingen. De compressor van de warmtepomp veroorzaakt trillingen die hinderlijk doorgegeven kunnen worden aan andere constructies. Als je de warmtepomp op een houten dak plaatst, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende massa onder de opstelplaats en kun je het beste kiezen voor de grote trillingsdempers. Ook binnen kunnen de trillingen in de leidingen worden doorgegeven aan de omgeving. Bij een doorvoer door een houten vloer kan het beste een ruim gat om de leidingen heen gemaakt worden zodat de kans op trillingen in de vloer zo klein mogelijk is.
Risico's uitvoering

Met enige regelmaat raken mensen gewond tijdens het klussen in huis. Als van tevoren goed wordt nagedacht over de risico’s, dan kan dat het verschil maken. Onderstaand zijn als voorbeeld een aantal risico’s samengevat. Deze kun je uitbreiden voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren.

  • Werken in een besloten ruimte. Als je kabels in een kruipruimte moet installeren, brengt dit risico’s met zich mee. De kruipruimte heeft meestal maar één ingang en de bewegingsruimte is beperkt. Controleer van tevoren of er voldoende ruimte aanwezig is en zorg er altijd voor dat het luik is afgezet zodat iemand anders er niet per ongeluk in kan vallen. Zorg er ook voor dat er een tweede persoon in de buurt is waarmee contact gehouden wordt.
  • Boren van gaten. Gebruik bij het boren van gaten altijd persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Daarnaast is het belangrijk dat je bekend bent met de boormachine die je gebruikt. Zeker bij het boren door verdiepingsvloeren loop je het risico dat de boor vastslaat. Als de boor geen slipkoppeling heeft, zal deze met kracht gaan draaien waardoor je hand gekneusd of zelfs gebroken kan raken. Je kunt het risico hierop beperken door de boor klem te zetten tegen een muur of vloer.
    Meet van tevoren ook aan beide kanten van de muur of vloer de afstand tot een bekend punt (bijvoorbeeld raam) om te voorkomen dat je op een verkeerde plaats uitkomt.
  • Elektrische werkzaamheden. Voer deze altijd uit in een spanningsloze situatie en zorg ervoor dat je de apparatuur hebt om aan te tonen dat de installatie spanningsloos is. Ben je niet bekend met elektriciteit, dan kan je een vakman vragen om je hier bij te helpen.
  • Tillen van zware voorwerpen. Als je een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een boiler) op zijn plaats wilt brengen, zorg dan dat je van tevoren bedacht hebt op welke manieren je dit kunt doen en dit met voldoende mensen doet.