Trekken en aansluiten van kabels en leidingen

Meerlagenbuis

Meerlagenbuis heeft als voordeel dat het vrij eenvoudig geïnstalleerd kan worden ten opzichte van stalen cv leidingen. Voor het plaatsen en koppelen van meerlagenbuis, is het volgende gereedschap nodig:

Handperstang
Buigveren, buiskniptang en kalibreerhulp
Ontbramer

Met behulp van een buigveer kan meerlagenbuis in een bocht gebogen worden zonder dat deze knikt. Dit kan met een binnenveer of buitenveer gedaan worden. De voorkeur heeft om een binnenveer te gebruiken omdat hier het risico op knikken het kleinst is. Het buigen van meerlagenbuis wordt meestal kort voor een te plaatsen koppeling gedaan. Voor het koppelen van een meerlagenbuis zijn verschillende koppelingen beschikbaar. Als er voldoende ruimte is, kan er voor het maken van een bocht gekozen worden om eerst de meerlagenbuis te buigen en vervolgens een rechte koppeling te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de weerstand iets lager is dan bij een haakse koppeling waardoor de cv pomp minder hard hoeft te werken. Op plaatsen waar weinig ruimte is, kan een haakse koppeling uitkomst bieden.

Communicatie- en elektrakabel

De communicatiekabels kunnen met dezelfde route worden gelegd als de meerlagenbuis. Om de kabels en buizen netjes weg te werken, zijn verschillende grootten kabelgoten verkrijgbaar.

Elektriciteitskabel wordt apart geplaatst van warmteleidingen om oververhitting van de leidingen te voorkomen.