Veelgestelde vragen

Ik wil graag verduurzamen, maar heb niet veel geld beschikbaar. Wat kan ik het beste doen?
Je kunt wellicht gebruik maken van een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is een initiatief van de rijksoverheid om meer mensen de gelegenheid te geven om de eigen woning te verduurzamen. Deze lening heeft een relatief lage rente en je betaald geen afsluitkosten waardoor dit meestal een interessante optie is ten opzichte van een uitbreiding van de hypotheek. Kijk voor meer informatie op www.energiebespaarlening.nl Hier kun je ook een proefberekening doen om te zien hoeveel je kunt lenen. Als je een energiebespaarlening wilt afsluiten, heb je een offerte nodig voor alle materialen en werkzaamheden. Je kunt deze bij ons opvragen via het contactformulier.

Mijn huis is slecht geïsoleerd. Kan ik toch een warmtepomp plaatsen?
Elk huis is elektrisch te verwarmen, ook met een warmtepomp. Wel wordt het voordeel van een warmtepomp ten opzichte van traditionele elektrische verwarming kleiner als het huis slecht geïsoleerd is en kunnen de energiekosten hoger uitvallen dan bij gas. Omdat vloer- en gevelisolatie zich meestal binnen 8 jaar terug verdienen, is het altijd aan te raden om deze maatregelen te nemen voordat er een warmtepomp geplaatst wordt, als dat praktisch haalbaar is. De terugverdientijd van dubbelglas is langer, maar is ook altijd aan te raden als dit mogelijk is.

Kan ik mijn warmtepomp ook gebruiken om mijn woning te koelen?
Jazeker, een warmtepomp kan ook gebruikt worden voor het koelen van een woning via de radiatoren. De koelcapaciteit is wel lager dan bij een gewone airco omdat de temperatuur in de cv leidingen niet te laag mag zijn om condensvorming op de leidingen te voorkomen. Daarnaast nemen radiatoren maar langzaam warmte op van de omgeving. Dit kun je echter versnellen door een ventilator op de radiator te richten. Voor het beste resultaat kun je de radiatoren vervangen door fancoils.

Moet ik mijn radiatoren vervangen als ik een warmtepomp neem?
Nee, moderne warmtepompen kunnen prima gebruikt worden met traditionele radiatoren. Wel wordt het rendement iets hoger er moderne lage temperatuur radiatoren geïnstalleerd worden. De terugverdientijd van deze radiatoren is meestal wel langer dan 15 jaar, waardoor het een minder interessante investering is. Als de warmtepomp ook gebruikt gaat worden voor het koelen van de woning, kan het wel een voordeel zijn om de radiatoren te vervangen voor moderne fancoils.