LED verlichting

LED verlichting is inmiddels de standaard geworden voor het verlichten van woningen en bedrijven. Daarbij is er tegenwoordig veel meer keus in sfeervolle LED verlichting. In de webshop van DoeHetZelfEnergie.nl zijn verschillende sfeervolle LED lampen te vinden die bestaande minder sfeervolle spaarlampen of energieverslindende halogeen- of gloeilampen kunnen vervangen.

 

Kantoren

De meeste kantoren worden momenteel nog verlicht met TL verlichting. LED verlichting gebruikt maar de helft van de energie bij dezelfde lichtsterkte ten opzichte van TL verlichting. Het vervangen van TL verlichting door LED verlichting kan daarom een aanzienlijke energiebesparing opleveren waardoor de terugverdientijd meestal tussen de 2 tot 4 jaar is. Een andere goede reden om over te stappen op LED verlichting is de eis vanuit het Bouwbesluit 2012 met betrekking tot het energielabel voor kantoorpanden. Vanaf 1 januari 2023 dienen alle kantoorpanden minimaal energielabel C te hebben en mogen anders niet meer gebruikt worden voor kantoordoeleinden. Het installeren van LED verlichting is een vrij eenvoudige aanpassing die voor een hoger energielabel kan zorgen en ook nog eens geld oplevert op de lange termijn.

In veel kantoren is een systeemplafond aanwezig waarbij TL armaturen van 30×120 cm of 60×60 cm zijn toegepast. Deze armaturen kunnen vrij eenvoudig vervangen worden door LED panelen zonder dat er ingrijpende werkzaamheden nodig zijn. Daarnaast zijn er ook LED TL buizen die hetzelfde formaat hebben als traditionele TL buizen en daardoor in bestaande armaturen gebruikt kunnen worden.

LED paneel

LED panelen hebben een lange levensduur van meer dan 20000 branduren en een lage faalkans. In de meeste gevallen zal de LED driver die het LED paneel voedt eerder zijn einde levensduur bereiken. Bij het kiezen van het juiste LED paneel kan voor een budget LED driver gekozen worden of voor een iets duurdere LED driver van bijvoorbeeld Philips. 

Rekenvoorbeeld: Voor een kantoorruimte van 50 m2 worden de 6 TL armaturen met elk 2×36 W TL lampen vervangen door 6 LED panelen van 36 W per stuk. De 6 LED panelen met Philips LED driver worden gekocht voor een totaalbedrag €342,- excl. BTW. De prijs die het kantoor betaalt voor elektriciteit bedraagt €0,19/kWh excl. BTW. Het kantoor wordt gedurende 40 uur per week 52 weken per jaar verlicht. Bij het gebruik met TL verlichting was het jaarlijks energieverbruik voor de verlichting 2x36x6x40x52= 898,56 kWh. Dit komt overeen met een bedrag van €170,73. Bij het gebruik van LED verlichting zijn is het jaarlijks energieverbruik 36x6x40x52= 449,28 kWh. Dit komt overeen met een bedrag van € 85,36. De jaarlijkse besparing op energiekosten voor de verlichting is in dit geval €85,37, waardoor de LED panelen in ongeveer 4 jaar terugverdiend zijn. Als er LED panelen met een budget LED driver zouden zijn aangeschaft, is de terugverdientijd slechts 2 jaar.

Bij DoeHetZelfEnergie.nl worden verschillende LED panelen in de webshop aangeboden. Neem voor vragen of grote volumes contact met ons op zodat wij u kunnen ondersteunen en een gepaste offerte kunnen aanleveren voor grote afnames.