Inleiding

Als voorbeeld nemen we een doorsnee rijtjeshuis zoals we in Nederland kennen. Hier is de cv ketel vaak op zolder geplaatst en is er een gasleiding en waterleiding vanuit de meterkast naar de cv ketel gelegd. De cv ketel zorgt voor warm water om bijvoorbeeld te douchen en voor warm water voor de centrale verwarming. Deze situatie is te zien in het onderstaande plaatje.

In het onderstaande plaatje zie je hoe een installatie met een warmtepomp er uit ziet na het ombouwen. 

Wat is er nu precies veranderd met de nieuwe situatie? De CV ketel op zolder is vervangen door een boiler die gebruikt wordt om warm water op te slaan om te douchen. De schoorsteen voor de cv ketel en de gasleiding zijn komen te vervallen. In de tuin is een warmtepomp geplaatst die met een aparte laagspanningskabel vanuit de meterkast gevoed wordt. De warmtepomp wordt gebruikt om het warm water in de boiler op zolder en de centrale verwarming te verwarmen. Hiervoor zijn ook twee extra leidingen vanuit de tuin naar zolder gelegd. In theorie zouden deze leidingen niet nodig zijn als je de boiler beneden kunt plaatsen. Je kunt dan daar de driewegklep plaatsen die schakelt tussen het verwarmen van de boiler en de centrale verwarming. In de praktijk is dit meestal niet haalbaar omdat er geen ruimte is voor een boiler op de begane grond. Daarnaast zijn de leidingen van de centrale verwarming meestal kleiner van diameter hoe verder je van de oorspronkelijke cv ketel af bent waardoor je deze leidingen zou moeten vervangen. Om deze redenen en de praktische reden dat op de plaats van de oorspronkelijke cv ketel alle aansluitingen al op de juiste plaats zitten, is dit schema de meest voor de hand liggende oplossing. 

Het overstappen naar een warmtepomp is dus in principe heel makkelijk. Toch zijn er wel wat belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Er zijn heel veel soorten en maten op de markt, dus hoe weet ik welke ik nodig heb?